top of page
Rendement Fabriek

Waarom steeds meer biedingen boven vraagprijs liggen

In het derde kwartaal van 2024 heeft bijna driekwart van de kopers een bod uitgebracht boven de vraagprijs, gemiddeld 5,2% hoger, volgens een analyse van woningplatform Huispedia. De reden? Steeds meer woningen worden bewust met een lage vraagprijs aangeboden om biedingen uit te lokken en een biedoorlog te starten. Dit prijsbeleid drijft de uiteindelijke verkoopprijzen verder op, waardoor veel kopers meer betalen dan verwacht.

Hoe lage vraagprijzen een biedoorlog creëren

Maxim Bours, CEO van Huispedia, legt uit dat de ‘laag in de markt’-strategie een bewuste keuze is van verkopers en makelaars om de interesse van kopers te vergroten. Deze tactiek trekt meer bieders aan, waardoor biedingen elkaar snel opvolgen. Volgens Bours is meer dan de helft van de huizen in het derde kwartaal met een te lage vraagprijs op de markt gekomen, waardoor kopers regelmatig tegen elkaar opbieden en de spanning in het koopproces toeneemt. Dit leidt tot steeds hogere verkoopprijzen en veroorzaakt veel frustratie bij kopers.

Een pleidooi voor een gereguleerd biedproces

Om de druk op de woningmarkt te verminderen, pleit Huispedia voor regulering van het biedproces. Bours stelt voor dat biedingen niet onderling gedeeld mogen worden met andere geïnteresseerden en dat er geen extra biedrondes meer zouden moeten plaatsvinden. Door deze maatregelen in te voeren, zou de woningmarkt transparanter en eerlijker worden, waardoor de huidige ‘biedgekte’ beperkt kan worden.

Eerdere pogingen tot transparantie

In 2021 probeerde voormalig minister Kajsa Ollongren al de transparantie te verbeteren met een biedlogboek, maar dit loste niet het probleem van tussentijdse beïnvloeding op. Hierdoor blijven kopers vaak nog steeds in onzekerheid en kunnen makelaars hen onder druk zetten om nogmaals een hoger bod uit te brengen.

Tips voor kopers: bereid je voor op de biedstrijd

Huispedia raadt kopers aan om zich bewust te zijn van de lage vraagprijzen en vooraf na te denken over hun maximale bod. Een opvallend lage vraagprijs betekent vaak dat er meer geboden zal worden dan het initiële bedrag. Door dit mee te nemen in de overwegingen, kunnen kopers beter voorbereid zijn en voorkomen dat ze onder druk meer bieden dan ze oorspronkelijk van plan waren. Bron bekijken

Een makelaar praat met een koppel over een woning.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page