top of page
Rendement Fabriek

Huizenprijzen blijven stijgen: wat betekent dit voor de koper?

Het kopen van een huis in Nederland wordt er de komende jaren niet makkelijker op. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt namelijk dat de huizenprijzen ook in 2025 en 2026 flink zullen stijgen. In dit blog duiken we dieper in de verwachtingen, de oorzaken achter deze ontwikkelingen en wat dit betekent voor starters en huizenkopers.

Huizenprijzen stijgen door flinke loongroei en dalende rente

Volgens DNB kun je volgend jaar gemiddeld zo’n 520.000 euro verwachten voor een nieuw huis. Dit komt vooral door de stevige loongroei in Nederland en de dalende hypotheekrente. In combinatie met het aanhoudende woningtekort betekent dit dat er meer vraag komt naar huizen, wat de prijzen verder opdrijft.

Sinds de prijsdip in het voorjaar van 2023 zijn de huizenprijzen alweer flink gestegen. En daar houdt het niet op: in 2025 voorspelt DNB een gemiddelde prijsstijging van maar liefst 7,5 procent. In 2026 zwakt de stijging iets af naar ruim 4 procent, maar zelfs dan stijgen de prijzen in Nederland nog steeds sneller dan in de rest van het eurogebied.

Nieuwbouw helpt, maar nog niet genoeg

Er is licht aan de horizon: er worden meer bouwvergunningen afgegeven dan voorheen. Nieuwbouw kan de krapte op de huizenmarkt dus iets verlichten. Toch is dit niet voldoende om de ambitie van het kabinet te halen om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Volgens DNB is dit doel op korte termijn simpelweg niet haalbaar.

Hoe lossen we de problemen op?

DNB pleit voor meer dan alleen nieuwbouw om de woningmarkt vlot te trekken. Volgens de centrale bank zouden de fiscale voordelen voor huizenkopers, zoals de hypotheekrenteaftrek, eens kritisch bekeken moeten worden. Deze voordelen vergroten de leencapaciteit van kopers en jagen daarmee de huizenprijzen juist op. Een hervorming hiervan zou de prijzen kunnen temperen.

Daarnaast is er een goed functionerende huurmarkt nodig. Als de huurmarkt beter werkt, kan deze dienen als een soort “ventiel” voor de koopmarkt. Dit zou de druk op de koopmarkt verlichten en meer opties bieden aan woningzoekenden.

Starters: geen verslechtering, maar nog steeds moeilijk

Het goede nieuws voor starters? Hun kansen op een woning lijken de komende jaren niet nog slechter te worden. Hoewel de betaalbaarheid van koopwoningen de afgelopen tien jaar sterk is afgenomen, blijft deze in 2025 en 2026 naar verwachting stabiel. Dit komt doordat de leencapaciteit waarschijnlijk net zo hard stijgt als de huizenprijzen.

Toch blijft het voor starters een flinke uitdaging om een woning te bemachtigen. Voor een gemiddeld huis van 520.000 euro heb je volgend jaar een brutojaarinkomen van ongeveer 106.000 euro nodig. Slechts 36 procent van de Nederlandse huishoudens verdient zo’n bedrag. Dat betekent dat de meeste kopers naast een hypotheek ook spaargeld of ander vermogen nodig hebben.

De situatie op de woningmarkt blijft uitdagend. Overweeg je een huis te kopen, dan is het belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Zoek je een alternatief? Dan kan de huurmarkt een optie zijn — mits deze beter gaat functioneren.

De ontwikkelingen vragen ook om geduld en flexibiliteit. Blijf op de hoogte van nieuwe maatregelen en overweeg bijvoorbeeld mogelijkheden buiten de grote steden. Wie weet liggen daar wel betaalbare kansen!

Heb jij plannen om een huis te kopen of ben je een starter die de woningmarkt bestudeert? Deel je ervaringen en tips hieronder! Bron bekijken

Een persoon houdt meerdere briefjes van 50 euro vast, symbool voor financiële middelen of spaargeld dat nodig is voor het kopen van een huis.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page