top of page
Rendement Fabriek

Huizenmarkt in Nederland: Prijzen Stijgen Ondanks Minder Transacties

In juni moesten kopers gemiddeld 441.112 euro neerleggen voor een bestaande koopwoning. Dit betekent een stijging van 1,3 procent ten opzichte van de maand ervoor. De woningmarkt in Nederland blijft extreem krap, met veel meer potentiële kopers dan beschikbare huizen. Dit heeft de prijzen de afgelopen jaren fors omhoog gedreven, waardoor kopers vaak boven de vraagprijs moesten bieden. Hoewel de prijzen tijdelijk daalden door hogere hypotheekrentes, stijgen ze sinds juni 2023 weer.


De Wederopmars van de Huizenprijzen

In juni 2024 lagen de huizenprijzen volgens het CBS gemiddeld 3,2 procent hoger dan de vorige piek in juli 2022. Deze hernieuwde prijsstijging is te wijten aan het aanhoudende huizentekort, in combinatie met grote loonstijgingen en spaargeld dat mensen tijdens de coronaperiode hebben opgebouwd. Hierdoor hebben kopers meer financiële ruimte om te bieden op een woning.


Verminderde Woningtransacties

Hoewel de prijzen stijgen, neemt het aantal woningtransacties af. In juni 2024 registreerde het Kadaster 14.662 woningtransacties, bijna 12 procent minder dan een jaar eerder. Desondanks werden er in de eerste helft van 2024 toch 92.383 woningen verkocht, een stijging van bijna 9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.


De Hoogste Prijzen Ooit

Begin juli meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2024 door de krappe woningmarkt tot het hoogste niveau ooit zijn gestegen. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen bedroeg in dat kwartaal 468.000 euro, wat een stijging van 7,2 procent is vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. De NVM beschreef deze toename als ‘uitzonderlijk’, aangezien een dergelijke stijging sinds het begin van de metingen in 1995 maar één keer eerder is voorgekomen.


Verschillende Meetmethoden

Het is belangrijk op te merken dat de cijfers van de NVM verschillen van die van het CBS. De NVM baseert haar cijfers op het moment dat het koopcontract wordt getekend, wat eerder is dan het moment van registratie door de notaris, zoals het CBS doet. Hierdoor signaleren makelaars vaak trends eerder dan het CBS.


De Nederlandse woningmarkt blijft uitdagend voor kopers, met stijgende prijzen en een afnemend aantal transacties. De combinatie van een aanhoudend tekort aan woningen, stijgende lonen en opgehoopt spaargeld uit de coronaperiode zorgt ervoor dat de prijzen blijven stijgen. Voor potentiële kopers betekent dit dat zij nog steeds te maken hebben met een competitieve en dure markt.


Op de afbeelding zie je een aantal appartement complexen

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page